Exclusieve stammen

Het voordeel bij het laten zagen van stammen is dat de klant haar eigen afmetingen en kwaliteit samen kan stellen. Dit is voor diverse markten wenselijk, maar ook gebruikelijk. Denk aan de meubelbranche, de scheepbetimmering, interieurbouwers en lijstenmakerijen. De houtsoorten worden door ons ingekocht op basis van de gewenste diameter, lengte, kwaliteit en kleur.

Zagen

De kwaliteit en prijs van hout wordt mede bepaald door hoe de planken uit een boom gezaagd worden. Het aantal knoesten en hun formaat zijn ook hierin bepalend. Dit heeft effect op de sterkte, de werking en tekening van het hout.

Dosse zaagsnit

Dosse zagen is een prijstechnisch goedkope wijze van houtbewerking. De planken worden voortdurend rechtweg uit de stammen gezaagd. De groeiringen, die vooral in de breedterichting van de plank liggen, worden zichtbaar. De plank zal tijdens het drogen tegen de richting van de groeiringen in gaan werken. Het breedste deel van de plank vertoont een vlamtekening.

Quartier zaagsnit

Deze duurdere zaagwijze zorgt ervoor dat de stam in vier kwarten gezaagd wordt. Daarna worden de individuele delen dusdanig op de machine geplaatst, dat men richting het hart van de stam kan zagen. Hierdoor ontstaan er staande groeiringen t.o.v. het breedste deel van de plank.

De delen zullen hierdoor minder krom trekken en krimpen dan dosse gezaagde planken. Het breedste deel van de plank vertoont een spiegeltekening bij de daarvoor in aanmerking komende houtsoorten zoals Eiken, Beuken en Iepenhout.

Faux quartier snit

Tijdens het dosse zagen en kwartiers zagen kunnen er planken tussen zitten waarbij de groeiringen niet zuiver liggen/staan t.o.v. het breedste deel van de plank. Er ontstaan delen die in de breedte- als in de dikte een zeer egale tekening vertonen. Het krimpen en trekken van het hout ligt tussen een dosse en een quartier gezaagde plank in.